Farsley

Lively children and a dog had left this garden tired and threadbare and an extension to the house gave a new view through to the outside. The clients wanted somewhere for grown-ups to sit and relax out of the reach of footballs, and space for the whole family and friends to dine outdoors, with room still available for playing. In visual terms, what was wanted was “wow factor”; an inviting space to be used and seen from the new dining room doors.

The garden design draws on the clear lines and colour contrasts of the house, with silver grey granite paving, white walls and horizontal slatted Cedar fencing. Along the side boundaries of the garden, young Box plants are growing into a hedge to be clipped to a precise line. Above the hedge on one boundary are Apple trees trained horizontally to mirror the fencing. A new raised patio area gives sheltered dining space, flanked with a raised herb bed for cooking. Set into the patio is a raised rectangular pool with deep paved edges for extra seating and edged with lively planting for reflections and movement and wildlife. The planting palette is cool and subtle, with spring bulbs and then summer flowers in pale yellow, purple-blues and whites. By night lighting washes the patio floor and steps and picks up the poolside planting. In the first summer of their new garden the clients reported that they had eaten outdoors on the patio almost every day.

The hard landscaping in this garden was built by Innoscape.