Gledhow

This back garden needed refreshing and reorganising. The clients wanted a garden which is colourful all year and easy to maintain, with space for eating outdoors and room for their grandchild to play. A problem with damp from the garage roof downpipe was resolved by constructing a soakaway underneath the lawn; an enlarged lawn gives plenty of play space; and new, robust steps and patio paving and a new retaining wall match the house materials and the retaining wall edges double up as extra seating. Planting supplies year-round colour, form and texture with summer flowers in white, blue and maroon following on from spring bulbs. Climbers are starting to cover the garage side wall and the patio is bordered by another raised bed against the fence, with scented climbers for summer and evergreen foliage cover.

The new design makes the garden look and feel larger and more vibrant; a living space all year round.

The hard landscaping in this garden was built by Innoscape.