Roundhay gardeners’ garden

Fine mature trees near the edges of this back garden gave scale and volume but also cast considerable shade. The clients were keen to have a full, productive garden to work in themselves, with space for growing fruit and vegetables, plenty of lawn for their grandchildren to play, and year-round interest from planting.

The back garden design reshapes the space by carving the lawn into a curve leading to the repositioned summerhouse. Across the run of lawn, flanking Beech hedges echo the magnificent Copper Beech tree in the garden, draw the eyes sideways and give a sense of movement and discovery. The hedges also divide the back garden into an area nearest the house for sitting and eating, with a deep planting bed full of shrubs, spring bulbs and herbaceous plants for structure and colour all year; a central section flanked by raised beds for productive growing and room for play equipment; and an end section with secluded seating amongst loose, meadowy summer and autumn planting.

The front garden design adds impact and solidity, with a circular lawn edged in brick to match the house and colourful planting to suit the sunny site and to frame the house entrance.